Fokostmøte februar

Fokostmøte februar

Publisert av Mette Lilleberg den 01.03.24.

Vi hadde besøk vi av Renate Lindmark fra Stiftelsen Miljøfyrtårn. Hun fortalte oss om prosessen for å bli Miljøfyrtårn og hvilke fordeler det gir oss. Pr i dag er det 10 500 sertifiserte virksomheter som er miljøsertifisert hos Miljøfyrtårn, alt fra små og mellomstore bedrifter til kommuner og konsern.

Miljøfyrtårn er en anerkjent miljøsertifisering og er et konkret verktøy for miljøledelse – som hjelper virksomheter å lykkes med grønn omstilling.

Det blir hele tiden satt høyere krav til virksomhetene og det å være miljøsertifisert vil også øke omdømmet til virksomheten. Flere kan miste muligheten delta i anbudsrunder og offentlige anskaffelser blir vanskeligere. Ved å være sertifisert stimulerer man til grønn omstilling i leverandørmarkedet og det forenkler anskaffelsesprosessen for både innkjøper og leverandører.

Miljøfyrtårn er den første nasjonale sertifiseringsordningen i Europa som er blitt anerkjent av EU-kommisjonen. Anerkjennelsen er bevis på at ordningen har standard og kvalitet på linje med internasjonale merkeordninger (EMAS og ISO 14001).

Norge ligger bak andre land i Europa på grønn omstilling og det er viktig at vi nå tar grep og forbereder oss mot det grønne skiftet. Og at vi løfter dette sammen.

En prosess ved å bli sertifisert starter med at en konsulent guider virksomheten gjennom prosessen. En får konkrete verktøy som gjør det enkelt å gjennomføre effektive og lønnsomme tiltak. En uavhengig sertifisør godkjenner virksomheten når kriteriene er oppfylt og man sender inn en årlig innrapportering til Miljøfyrtårn, dette og måling av ulike kriterier hjelper bedriften å forberede presentasjonene sine. Hvert 3 år er det resertifisering, da kommer det en sertifisør kommer på besøk eller ser på rapporten virksomheten har levert inn. Dette gjør at en sikrer kontinuerlig forbedring og god miljøstyring.

Det kan gjøres gruppesertifisering eller virksomheter gjør dette alene.

Det er fem hoved drivere for omstilling:

  • Ressursmangel, klima risiko og høye råvarepriser.
  • Kommende lover og forskrifter, Eu direktiver.
  • Økt etterspørsel og forventninger fra marked og samfunn.
  • Krav fra investorer og långivere (taksonomi).
  • Personlig engasjement, ønske om miljøansvar.

Det var inspirerende å høre på Renate og medlemmene var engasjerte. Det var også en del politikere til stede som stilte spørsmål.

Som medlem i Bamble næringsforening får du nå tilgang til ett felles sertifiseringskurs i Miljøfyrtårn til en rabattert pris. Vi kjører kurs for 7500 ,- pr bedrift ( ordinær pris er 15 500,-) Etableringskostnad kommer i tillegg.

Vi vil sende ut informasjon og påmelding til våre medlemmer i løpet av kort tid og håper å kunne starte opp kurs i god tid før sommeren. Selve kurset går over 4 kvelder; Oppstart - 2 kurs kvelder og en oppfølgings kveld. Etter kurset regnes det med 1 til 3 mnd. til virksomheten kan sertifiseres. 

Dagens bedriftspresentasjon var Kamek på Herre. Daglig leder Samuel Hansen fortalte om virksomheten og hva de gjør i det daglige. Kamek har storindustrien i Grenland som sine kunder og har totalt 28 ansatte.